Depressie: Uit het dagboek van mijn praktijk
“Zware depressieve gevoelens die als dikke balken op mij duwen”
Depressief? hoe weet je dat?
Laatst kwam er een cliënt bij mij, ik noem hem Mike, en hij zei: “Ik ben depressief”. Ik vroeg aan hem “Hoe weet je dat?”. “Dat voel ik” zei Mike. Ik vroeg “Wat voel je dan?”. “Zware depressieve gevoelens” zei hij. Ik vroeg hem hoe hij wist dat ze zwaar waren. “Ze hangen zwaar op me, alsof ze mij naar beneden drukken”. “Hoe zien ze eruit”, vroeg ik aan hem.
“Als een soort dikke balken, die op mij duwen”. “Hoe kom je aan die dikke balken?” vroeg ik. “Die zijn er gewoon”. Zei hij. “Wanneer zijn ze daar gekomen?” Vroeg ik. “Geen idee” zei Mike.
Ik kreeg die zware balken toen ik rond de 30 was
“Had je ze al toen je geboren werd?” vroeg ik. “Nee natuurlijk niet”, antwoord Mike. “Oke, had je ze al toen je 6 jaar was?” Vroeg ik. “Nee ook niet. Ik denk dat ik een jaar of 30 was toen ik ze kreeg, toen ging mijn vrouw er vandoor met een ander en toen begon het”, vertelde hij. “Wat begon er toen?” vroeg ik. “De depressie” zei Mike.
Wie heeft die zware ‘depressieve’ balken daar neergelegd?
“Kan je mij vertellen wat er toen gebeurde?” vroeg ik. “Nou toen werd ik depressief” zei hij. “Hoe deed je dat dan?” vroeg ik. “Ja, weet ik veel, ik voel me gewoon slecht” zei Mike. “Je hebt het over die zware balken, wie heeft die daar neergelegd?” vroeg ik. “Niemand natuurlijk” zei hij. “Maar ze liggen daar wel op jou te drukken” zei ik. “Ja, denkbeeldig natuurlijk” zei Mike. “O” zei ik, “maar dan kan je ze toch ook denkbeeldig van je afgooien?” zei ik.
Heb je een depressie? Ben je depressief? Of doe je een depressie? En hoe helpt Hypnose daarbij?
Hoe doe jij precies een depressie?
“Ik weet niet waar dit gesprek naartoe gaat” zei hij. “Maar ik denk niet dat je mij begrijpt.” “Dat klopt” zei ik. “Daarom stel ik zoveel vragen, met als resultaat om duidelijk te krijgen hoe jij die depressie doet. Want, als ik jou vraag wat betekent een depressie voor jou, kan dat zomaar heel anders zijn dan wat het voor mij betekent”. Zei ik.
“Nou ja, de dokter zegt dat ik depressief ben” zei hij. “En wat vind je van die suggestie?” vroeg ik.
De dokter zal het wel weten..
“Wat bedoel je met suggestie? Hij heeft er voor gestudeerd en zal het wel weten toch?” zei hij. “Zei de dokter ook hoe je hier weer van af komt?” vroeg ik. “Ik heb medicijnen gehad” zei hij. “Kom je er met die medicijnen weer van af?” vroeg ik. “Nee, dat wordt lastig,” zei de dokter, “om er van af te komen.” “Maar ik voel minder nu.” “Wat voel je minder?” “Minder rot” zei hij. “Is dat goed?” vroeg ik. “ik voel helemaal minder, beetje onverschillig.” “Wat zou je graag willen?” vroeg ik. Met hypnose van mijn depressie af.
Ik kan me niet herinneren wanneer ik gelachen heb..
“Ik kan me niet eens meer herinneren wanneer ik voor het laatst vrolijk was en gelachen heb. Ik wil me niet meer slecht voelen. Ik wil het idee hebben dat ik ergens voor leef. Ik zie nergens het nut van in. Bovendien wil ik dat wanneer ik wakker wordt niet direct denk, O, weer zo’n rot dag.” zei hij.
Wat zou je wel willen?
“Valt het je op”, vroeg ik, “dat wanneer ik jou vraag wat zou je graag willen, je ondertussen allemaal dingen opnoemt die je niet meer zou willen?” vroeg ik. “Ja, nu je het zegt..”
Wat je moet doen bij depressie
- Blijf in beweging al loop je een rondje
- Ga naar video’s, programma’s kijken die grappig zijn
- Accepteer jezelf helemaal zoals je je nu voelt
- Zeg dan tegen jezelf: Wat kan ik doen om mij beter te voelen?
- Denk aan dingen, momenten terug die leuk waren
- Knip foto’s uit of plaatjes van dingen die je leuk vindt
- Maak een mood board van dingen die je weer gaat doen als je je weer goed voelt
- Zeg tegen jezelf dat je hier sterker uit komt dan ooit tevoren
- Stel jezelf de vraag: Hoe kom ik hier weer uit?
- Bedenk waar je over een jaar wilt zijn en wat je wilt doen
- Sta rechtop, schouders naar achteren hoofd in de lucht
- Maak de zin af: Ik wil graag…
Waar in je systeem zit je depressie?
Depressie op een hele andere manier bekijken
Volgens de neurologische niveau’s van Robert Dilts nemen we een kijkje hoe diep in jouw systeem jij je depressie ervaart. Dit model kan je voor alles gebruiken. Voor je doelen, voor je werk, voor je gezondheid en nog veel meer. Het kan je helpen om jouw antwoorden te vinden op welk niveau jij nog werk aan de winkel hebt om je doel te bereiken.
Neurologische Niveau’s van NLP en jouw depressie
- Omgevingsniveau: Dit niveau is het meest oppervlakkige niveau. Het is waar je bent, waar je woont en met wie je bent. Als je op een feestje bent, ga je eerst een gesprek aan op omgevingsniveau. Leuk huis heb je. Heb je kinderen? Je vraagt dan niet direct een vraag op missie niveau: Waartoe ben je hier op aarde?
- Gedrag: Gedrag is dat wat je laat zien, hoe je doet. Dit niveau zit ook vrij oppervlakkig in je systeem.
- Capaciteiten: Wat kan je? Wat zijn je vaardigheden?
- Overtuigingen: Wat geloof jij dat waar is? Wat geloof je over jezelf? Op dit niveau zitten al jouw overtuigingen waar jij zeker van bent wat waarheid is. Dit niveau stuurt je gedrag aan. Wat jij laat zien in je gedrag zijn jouw overtuigingen.
- Identiteit: Identiteit gaat over wie je bent. Als je tegen iemand zegt: “Jij bent dom”. Komt dat hard aan. Als jij zegt je doet dom, dan zit deze opmerking op capaciteiten niveau. Minder hoog in je systeem.
- Missie: Wat is jouw doel? Wat wil je het liefste doen? Waar wordt je echt gelukkig van? Het hoogste niveau in je systeem. Als je volgens je missie leeft zijn alle niveau’s daaronder in overeenstemming met je doel. Op elk gebied leef je dan optimaal en dat maakt je gelukkig.
Neurologische niveau’s ten opzichte van depressie
Geef antwoord op deze vragen en krijg inzicht in hoe diep jouw depressie in je systeem zit
Waar ben ik depressief? Ben ik op mijn werk nooit depressief maar thuis wel? Wat doe ik dan op die momenten dat ik niet depressief ben? kan ik die ‘strategie’ toepassen als ik wel last heb van een depressie?
Hoe laat ik een depressie zien? Wat laat ik zien in mijn gedrag dat lijkt op een depressie? Hoe gedraag ik mij als ik mij depressief voel? Wat gebeurt er precies? Wat zijn mijn triggers uit de omgeving wat mijn gedrag beïnvloed?
Jongeren en depressie
Waarom is de studie van ons brein niet het belangrijkste vak op school?
Hoe kan het dat we zo weinig weten over het belangrijkste en krachtigste instrument dat wij tot onze beschikking hebben? Hoe kan het dat we dit niet op school leren?
Depressie bij jongeren
Dat er niet zoveel jonge mensen, tussen de 10 en 25 jaar tegenwoordig zelfmoord plegen.
Wanneer spreek je van een depressie bij jongeren?
Trieste gevoelens, sombere gevoelens, je sip voelen en overmatig piekeren zijn onderdeel van depressieve gevoelens.
Wanneer deze gevoelens aanhouden en wanneer er geen vreugde, plezier of humor wordt ervaren spreek je van een depressie. Wanneer de sombere gevoelens aanhouden gedurende 2 weken is er sprake van depressie.
Tekenen van een depressie
- Kan je niet goed tot rust komen?
- Heb je geen plezier in iets wat je doet?
- Neem je geen initiatief om iets te ondernemen?
- Ben je paniekerig, gestrest en adem je sneller?
- Heb je een opgefokt gevoel? Ben je zenuwachtig?
- Heb je geen geduld?
- Slaap je slecht of slaap je juist teveel?
- Ben je onverschillig?
- Is je eetlust veranderd? Verlies je gewicht? Of kom je juist aan?
- Heb je wanhopige gevoelens en zelfmoordgedachten?
- Kun je je slecht concentreren? Kun je slecht beslissen?
- Ben je moe en heb je geen energie?
Emoties die spelen bij depressie
Angst
Angst is één van de vier hoofd emoties. Angst ontstaat door gebrek aan vertrouwen. Door verlies van controle. Door een ingebeeld verlies. Bijvoorbeeld bang dat je je partner kwijt zult raken of dat er iets ergs gebeurd met je kind.
Frustratie
Frustratie komt vaak door boosheid. Ook voor deze emotie geldt dat je geen meester bent over je eigen emotie. Je bent getriggerd door iets of iemand van buiten af en verliest de controle.
Stress
Stress ontstaat wanneer je overprikkeld raakt en de informatie die van buiten af komt of de informatie die je in je hoofd haalt, niet op een rustige manier kunt verwerken. Stress ontstaat als je systeem lange tijd onder druk staat.
Schuld
Wanneer er een interne regel wordt overtreden of een interne norm, waar jij voor staat, ontstaat er een schuldgevoel. Dat kan ook naar jezelf toe zijn. Je kunt ook je grenzen laten overtreden en je dan schuldig voelen naar jezelf.
Paniek
Paniek is een pathologische vorm van angst. Angst in het kwadraat. Een plotselinge hevige schrik waarbij je de situatie niet meester bent. Paniek ontstaat in extreme omstandigheden, wanneer je geen enkele controle hebt op wat er gebeurd. Je voelt je vaak ook machteloos.
Schaamte
Schaamte treedt op wanneer er een externe regel is overtreden of een externe norm. Je voelt je minderwaardig. Je hebt iets gedaan wat niet goedgekeurd wordt door jouw omgeving en je moet een soort boete doen daarvoor door je te schamen.
Hypnose en depressie
Het effect van hypnose op depressie
Terug naar de oorsprong van depressie
Hoe kom je van depressie af met hypnose?
Hoe belangrijk is het voor jou om van een depressie af te komen?
Hoe je met hypnose van een depressie afkomt
Herprogrammeren
Dat is natuurlijk wel een beetje het geheim van de smid. Het rationeel uitleggen past niet bij een techniek die geheel in het onbewuste werkt. Het beste kan je het vergelijken met een programma wat op je computer draait en wat niet meer goed voor je werkt. Opnieuw programmeren is de optie. Dat doen we met suggesties in het onbewuste. Daarvoor moeten we langs het bewuste, de kritische mind. En dat kan alleen als je heel ontspannen bent, in trance, in hypnose.
Onbewust bekwaam in je slecht voelen
Terug naar de oorsprong van het probleem
Onkruid moet met wortel en al verwijderd worden
Ervaringen van hypnose sessies van cliënten met depressieve klachten
Hoe Tineke in 1 sessie van haar zware depressie afwas en haar hele leven weer oppakte en geen enkele negatieve gedachte meer had.
Kijk hoe Carla in één hypnose sessie haar brok in haar keel kwijtraakt na jarenlange depressieve onderdrukte gevoelens.
Hoe Kirsten in 3 sessies af kwam van haar depressie, buikpijn, druk in haar hoofd, angst en dwangstoornis en haar zelfvertrouwen terug won.
Ik heb jarenlang gedacht dat de oorzaak van mijn rot gevoelens buiten mij lag terwijl het allemaal in mij zat
Hoe kan het zo gemakkelijk zijn? Normaal gesproken kost dat jarenlange therapie sessies..
Is dit voor iedereen weggelegd? Kan iedereen zijn situatie zomaar veranderen? Terwijl dit normaal gesproken toch jaren therapie en medicatie kost? Buiten dat, vaak zonder resultaat. Ik zeg: Ja, voor iedereen die een brein heeft zijn de mogelijkheden ongekend, mits jij het echt wilt, kan je je situatie veranderen.