Met hypnose van depressie af
01 november 2019 
in Hypnose
19 min. leestijd

Met hypnose van depressie af

Depressie: Uit het dagboek van mijn praktijk


“Zware depressieve gevoelens die als dikke balken op mij duwen”

Depressief? hoe weet je dat?

Laatst kwam er een cliënt bij mij, ik noem hem Mike, en hij zei: “Ik ben depressief”. Ik vroeg aan hem “Hoe weet je dat?”. “Dat voel ik” zei Mike. Ik vroeg “Wat voel je dan?”. “Zware depressieve gevoelens” zei hij. Ik vroeg hem hoe hij wist dat ze zwaar waren. “Ze hangen zwaar op me, alsof ze mij naar beneden drukken”. “Hoe zien ze eruit”, vroeg ik aan hem.

“Als een soort dikke balken, die op mij duwen”. “Hoe kom je aan die dikke balken?” vroeg ik. “Die zijn er gewoon”. Zei hij. “Wanneer zijn ze daar gekomen?” Vroeg ik. “Geen idee” zei Mike.

Ik kreeg die zware balken toen ik rond de 30 was

“Had je ze al toen je geboren werd?” vroeg ik. “Nee natuurlijk niet”, antwoord Mike. “Oke, had je ze al toen je 6 jaar was?” Vroeg ik. “Nee ook niet. Ik denk dat ik een jaar of 30 was toen ik ze kreeg, toen ging mijn vrouw er vandoor met een ander en toen begon het”, vertelde hij. “Wat begon er toen?” vroeg ik. “De depressie” zei Mike.

Wie heeft die zware ‘depressieve’ balken daar neergelegd?

“Kan je mij vertellen wat er toen gebeurde?” vroeg ik. “Nou toen werd ik depressief” zei hij. “Hoe deed je dat dan?” vroeg ik. “Ja, weet ik veel, ik voel me gewoon slecht” zei Mike. “Je hebt het over die zware balken, wie heeft die daar neergelegd?” vroeg ik. “Niemand natuurlijk” zei hij. “Maar ze liggen daar wel op jou te drukken” zei ik. “Ja, denkbeeldig natuurlijk” zei Mike. “O” zei ik, “maar dan kan je ze toch ook denkbeeldig van je afgooien?” zei ik.

 

Heb je een depressie? Ben je depressief? Of doe je een depressie? En hoe helpt Hypnose daarbij?

Hoe doe jij precies een depressie?

“Ik weet niet waar dit gesprek naartoe gaat” zei hij. “Maar ik denk niet dat je mij begrijpt.” “Dat klopt” zei ik. “Daarom stel ik zoveel vragen, met als resultaat om duidelijk te krijgen hoe jij die depressie doet. Want, als ik jou vraag wat betekent een depressie voor jou, kan dat zomaar heel anders zijn dan wat het voor mij betekent”. Zei ik.

“Nou ja, de dokter zegt dat ik depressief ben” zei hij. “En wat vind je van die suggestie?” vroeg ik.

De dokter zal het wel weten..

“Wat bedoel je met suggestie? Hij heeft er voor gestudeerd en zal het wel weten toch?” zei hij. “Zei de dokter ook hoe je hier weer van af komt?” vroeg ik. “Ik heb medicijnen gehad” zei hij. “Kom je er met die medicijnen weer van af?” vroeg ik. “Nee, dat wordt lastig,” zei de dokter, “om er van af te komen.”  “Maar ik voel minder nu.” “Wat voel je minder?” “Minder rot” zei hij. “Is dat goed?” vroeg ik. “ik voel helemaal minder, beetje onverschillig.” “Wat zou je graag willen?” vroeg ik. Met hypnose van mijn depressie af.

Ik kan me niet herinneren wanneer ik gelachen heb..

“Ik kan me niet eens meer herinneren wanneer ik voor het laatst vrolijk was en gelachen heb. Ik wil me niet meer slecht voelen. Ik wil het idee hebben dat ik ergens voor leef. Ik zie nergens het nut van in. Bovendien wil ik dat wanneer ik wakker wordt niet direct denk, O, weer zo’n rot dag.” zei hij.

Wat zou je wel willen?

“Valt het je op”, vroeg ik, “dat wanneer ik jou vraag wat zou je graag willen,  je ondertussen allemaal dingen opnoemt die je niet meer zou willen?” vroeg ik. “Ja, nu je het zegt..”

 

Wat je moet doen bij depressie

 • Blijf in beweging al loop je een rondje 
 • Ga naar video’s, programma’s kijken die grappig zijn
 • Accepteer jezelf helemaal zoals je je nu voelt
 • Zeg dan tegen jezelf: Wat kan ik doen om mij beter te voelen?
 • Denk aan dingen, momenten terug die leuk waren
 • Knip foto’s uit of plaatjes van dingen die je leuk vindt
 • Maak een mood board van dingen die je weer gaat doen als je je weer goed voelt
 • Zeg tegen jezelf dat je hier sterker uit komt dan ooit tevoren
 • Stel jezelf de vraag: Hoe kom ik hier weer uit?
 • Bedenk waar je over een jaar wilt zijn en wat je wilt doen
 • Sta rechtop, schouders naar achteren hoofd in de lucht
 • Maak de zin af: Ik wil graag…

 

Waar in je systeem zit je depressie?

Depressie op een hele andere manier bekijken

Volgens de neurologische niveau’s van Robert Dilts nemen we een kijkje hoe diep in jouw systeem jij je depressie ervaart. Dit model kan je voor alles gebruiken. Voor je doelen, voor je werk, voor je gezondheid en nog veel meer. Het kan je helpen om jouw antwoorden te vinden op welk niveau jij nog werk aan de winkel hebt om je doel te bereiken.

Neurologische Niveau’s van NLP en jouw depressie  

Het begint bij:
 1. Omgevingsniveau: Dit niveau is het meest oppervlakkige niveau. Het is waar je bent, waar je woont en met wie je bent. Als je op een feestje bent, ga je eerst een gesprek aan op omgevingsniveau. Leuk huis heb je. Heb je kinderen? Je vraagt dan niet direct een vraag op missie niveau: Waartoe ben je hier op aarde?
 2. Gedrag: Gedrag is dat wat je laat zien, hoe je doet. Dit niveau zit ook vrij oppervlakkig in je systeem.
 3. Capaciteiten: Wat kan je? Wat zijn je vaardigheden?
 4. Overtuigingen: Wat geloof jij dat waar is? Wat geloof je over jezelf? Op dit niveau zitten al jouw overtuigingen waar jij zeker van bent wat waarheid is. Dit niveau stuurt je gedrag aan. Wat jij laat zien in je gedrag zijn jouw overtuigingen.
 5. Identiteit: Identiteit gaat over wie je bent. Als je tegen iemand zegt: “Jij bent dom”. Komt dat hard aan. Als jij zegt je doet dom, dan zit deze opmerking op capaciteiten niveau. Minder hoog in je systeem.
 6.  Missie: Wat is jouw doel? Wat wil je het liefste doen? Waar wordt je echt gelukkig van? Het hoogste niveau in je systeem. Als je volgens je missie leeft zijn alle niveau’s daaronder in overeenstemming met je doel. Op elk gebied leef je dan optimaal en dat maakt je gelukkig.            

Neurologische niveau’s ten opzichte van depressie   

Missie:                 Ben ik op aarde gekomen om depressief te zijn?

Identiteit:             Ben ik depressief?

Overtuigingen:   Wat geloof ik over mijn depressie?

Capaciteiten:      Kan ik depressief doen?

Gedrag:                 Hoe laat ik een depressie zien?

Omgeving:           Waar ben ik depressief?


Geef antwoord op deze vragen en krijg inzicht in hoe diep jouw depressie in je systeem zit      

Waar ben ik depressief?                                                                                                                                                                                                                                                                   Ben ik op mijn werk nooit depressief maar thuis wel? Wat doe ik dan op die momenten dat ik niet depressief ben? kan ik die ‘strategie’ toepassen als ik wel last heb van een depressie?

Hoe laat ik een depressie zien?                                                                                                                                                                                                                                                     Wat laat ik zien in mijn gedrag dat lijkt op een depressie? Hoe gedraag ik mij als ik mij depressief voel? Wat gebeurt er precies? Wat zijn mijn triggers uit de omgeving wat mijn gedrag beïnvloed?

Wat doe ik precies om depressief te zijn? 
Wat doe ik precies allemaal in mijn depressie? Hoe doe ik precies mijn depressie? Denk ik bijvoorbeeld ergens aan wat mijn depressieve gevoelens versterkt? Gebeurt er iets in mijn omgeving waardoor ik mij rot voel? Doet een specifiek iemand iets waardoor ik depressief doe?

Wat geloof ik over mijn depressie?                                                                                                                                                                                                                                              Wat is mijn overtuiging ten aanzien van mijn depressie? Geloof ik dat ik zwaar depressief ben of dat ik mij depressief voel? Wellicht dat ik er nooit meer van af kom?

Deze overtuigingen zijn rechtstreekse commando’s aan je brein die dit direct tot uitvoering brengen in jouw systeem. Elke gedachte heeft een bepaald effect op jouw systeem. Denk maar eens als je verliefd bent, wat dat voor effect heeft op jouw lichaam en geest. Dat zijn allemaal hormonen! Je maakt constant hormonen aan die precies passen bij wat je voelt en denkt.

Ben ik depressief?                                                                                                                                                                                                                                                                                Als je zegt dat je depressief bent, zit dat heel hoog in je neurologische systeem. Dan ben je dat helemaal, dus je voelt het overal in je hele lichaam. Je bent depressief betekent dat jouw identiteit depressief is. Stel je zelf dan de vraag: “En wat ben ik nog meer?”

Wat is mijn doel met betrekking tot mijn depressie?                                                                                                                                                                                                            Wil ik van mijn depressie af? Wat moet er gebeuren om er vanaf te komen? Wat kan ik doen? Hoe kan ik een eerste stap zetten om mezelf te bevrijden van de depressie?

Is dit waartoe ik op aarde ben? Heb ik nog andere doelen waar ik mij op kan richten? Deze vragen zullen je helpen om je focus te verleggen en je af te stemmen op andere dingen.

Jongeren en depressie

Waarom is de studie van ons brein niet het belangrijkste vak op school?

Hoe kan het dat we zo weinig weten over het belangrijkste en krachtigste instrument dat wij tot onze beschikking hebben? Hoe kan het dat we dit niet op school leren?

Dit zou het belangrijkste vak op school moeten zijn. Dit zou een belangrijk deel van de opvoeding van onze kinderen moeten zijn.

Als je weet hoe je brein werkt kan jij psychische en fysieke klachten aanpakken en kun je controle krijgen over je gevoelens en gedachten; de oorzaak van bijna alle problemen. En dicht bij de oorzaak ligt ook de oplossing. En wat betekent dat?

Depressie bij jongeren

Dat er niet zoveel jonge mensen, tussen de 10 en 25 jaar tegenwoordig zelfmoord plegen.

121 jongeren in 2016 alleen al. Bij jongeren is het niet zo makkelijk om depressie vast te stellen.
Er gebeurt veel in de puberteit. Jongeren zijn op zoek naar een eigen identiteit. Hormonen gieren door hun lichaam. Er passeren veel emoties de revue. In een korte tijd vinden er veel veranderingen plaats en die kunnen als ingrijpend ervaren worden.
Het lichaam is kwetsbaar waardoor er lichamelijke klachten kunnen ontstaan bij jongeren als migraine, maagklachten en spierpijn.

Wanneer spreek je van een depressie bij jongeren?

Trieste gevoelens, sombere gevoelens, je sip voelen en overmatig piekeren zijn onderdeel van depressieve gevoelens.

Wanneer deze gevoelens aanhouden en wanneer er geen vreugde, plezier of humor wordt ervaren spreek je van een depressie. Wanneer de sombere gevoelens aanhouden gedurende 2 weken is er sprake van depressie.

Het gevaar is dat als je in deze modus zit het lastig is om er uit te komen, je afgestemd bent op meer sombere gevoelens, geen vertrouwen meer hebt in jezelf en je komt in een neerwaartse spiraal.Tekenen van een depressie

 • Kan je niet goed tot rust komen?
 • Heb je geen plezier in iets wat je doet?
 • Neem je geen initiatief om iets te ondernemen?
 • Ben je paniekerig, gestrest en adem je sneller?
 • Heb je een opgefokt gevoel? Ben je zenuwachtig?
 • Heb je geen geduld?
 • Maak je je overal druk om?
 • Ben je bang om van alles?
 • Heb je geen zin om iets te gaan doen?
 • Slaap je slecht of slaap je juist teveel?
 • Ben je onverschillig?
 • Is je eetlust veranderd? Verlies je gewicht? Of kom je juist aan?
 • Heb je wanhopige gevoelens en zelfmoordgedachten?
 • Kun je je slecht concentreren? Kun je slecht beslissen?
 • Ben je moe en heb je geen energie?


Emoties die spelen bij depressie

Angst

Angst is één van de vier hoofd emoties. Angst ontstaat door gebrek aan vertrouwen. Door verlies van controle. Door een ingebeeld verlies. Bijvoorbeeld bang dat je je partner kwijt zult raken of dat er iets ergs gebeurd met je kind.

Frustratie

Frustratie komt vaak door boosheid. Ook voor deze emotie geldt dat je geen meester bent over je eigen emotie. Je bent getriggerd door iets of iemand van buiten af en verliest de controle.

Stress

Stress ontstaat wanneer je overprikkeld raakt en de informatie die van buiten af komt of de informatie die je in je hoofd haalt, niet op een rustige manier kunt verwerken. Stress ontstaat als je systeem lange tijd onder druk staat.

Schuld

Wanneer er een interne regel wordt overtreden of een interne norm, waar jij voor staat, ontstaat er een schuldgevoel. Dat kan ook naar jezelf toe zijn. Je kunt ook je grenzen laten overtreden en je dan schuldig voelen naar jezelf.

Paniek

Paniek is een pathologische vorm van angst. Angst in het kwadraat. Een plotselinge hevige schrik waarbij je de situatie niet meester bent. Paniek ontstaat in extreme omstandigheden, wanneer je geen enkele controle hebt op wat er gebeurd. Je voelt je vaak ook machteloos.

Schaamte

Schaamte treedt op wanneer er een externe regel is overtreden of een externe norm. Je voelt je minderwaardig. Je hebt iets gedaan wat niet goedgekeurd wordt door jouw omgeving en je  moet een soort boete doen daarvoor door je te schamen.

 

Hypnose en depressie

Het effect van hypnose op depressie     

Met hypnose verander je in het onbewuste dieper liggende overtuigingen, gedrag en gedachten.
Bij een depressie spelen er negatieve emoties en gedachten de hoofdrol. Met die gedachten en emoties bepaal jij de kwaliteit van je leven. Van groot belang is het om die negatieve gedachten en gevoelens om te buigen naar positieve gedachten en emoties waardoor je weer plezier ervaart in plaats van sombere depressieve gevoelens.

Als je in een depressie zit is het niet genoeg om alleen te weten en te bedenken wat je wel en niet meer moet doen. Je weet het wel met je bewuste, maar op onbewust niveau word je tegengewerkt en ondermijnt door onbewuste programma’s die veranderd kunnen worden door suggesties te geven rechtstreeks aan je onbewuste. En dat doe je met hypnose. Door een trance toestand komt het bewuste op een laag pitje en kan je direct met het onbewuste aan de slag en daar de verandering aanbrengen.

Terug naar de oorsprong van depressie

Er kunnen veel redenen zijn waarom een depressie is ontstaan. Ook al weet je die reden zelf, het helpt je niet veel om het op te lossen. Niet met je bewuste mind.

Met een speciale hypnose techniek ga je terug op jouw tijdlijn en kom je uit bij de eerste keer dat je ooit depressie hebt ervaren. Het is niet van belang wat er gebeurde, wel wanneer het gebeurde.
Exact op dat moment heb je een betekenis gegeven aan de gebeurtenis, een emotie. Die emotie draag je vanaf dat moment constant mee. In de omgeving ervaar je constant triggers die je weer doen herinneren aan dat moment dat de depressie ontstond en je voelt steeds weer dezelfde negatieve gevoelens.

In het verleden veranderen we de emotie, de betekenis die je hebt gegeven aan die ervaring waardoor je niet meer dezelfde negatieve emotie kunt ervaren. Het is gewoon weg.
Je begrijpt niet hoe het kan en dat het kan, niet met je bewuste.

Hoe kom je van depressie af met hypnose?

Kijk hoe Annet met behulp van hypnose teruggaat naar de oorsprong van de depressie. Ze was 5 jaar. Vanaf haar 5e jaar tot haar 50e jaar heeft ze een loodzwaar gevoel met zich meegezeuld. Ze voelde zich niet genoeg en had geen zelfvertrouwen. Ze had geen idee dat daar de oorsprong van haar depressie vandaan kwam.
Ze voelt zich nu licht alsof er een zware last van haar is afgevallen en is opgelucht en blij.

https://youtu.be/Uns26EJANRA


Hoe belangrijk is het voor jou om van een depressie af te komen?

Je bent minder aantrekkelijk voor anderen.
Als je je slecht voelt, je bent sober of onzeker, kan je dat moeilijk verbergen. Je straalt het uit, of je wilt of niet. Andere mensen zien het aan je. Je bent minder interessant om mee in contact te komen. Iemand die lekker in zijn vel zit, straalt en is veel leuker. De energie die om die persoon hangt is heel aantrekkelijk.

Je ziet helemaal niets dat leuk is of goed gaat.
Als je slecht in je vel zit, heb je nauwelijks oog voor de dingen die goed gaan of leuk zijn. Je ligt te piekeren ’s avonds in bed en maakt je zorgen over dingen die nog moeten gebeuren. Je maakt je overal druk om. Je versterkt continu alle negatieve gevoelens waardoor je in een negatieve spiraal komt en je steeds slechter voelt.

Slechte gemoedstoestanden trekken meer slechte gevoelens aan.
Je voelt de spanning en stress in je lichaam. Pijn in je hoofd, een steen op je maag, spanning in je nek of schouders. Een opgejaagd gevoel. Een hopeloos gevoel. een verdrietig gevoel en je hebt geen idee hoe je hier ooit nog van af komt.
Je wordt onzeker en noemt al deze gevoelens een depressie.

Je kunt er van af komen met hypnose.
Gelukkig, je kunt er van af komen.
Het heeft lang geduurd tot ik het geheim ontdekte en dit kon delen met anderen. Diepere problemen kunnen opgelost worden met hypnose, in een korte tijd zonder therapie of medicatie. Er zijn simpele manieren waarmee je in een handomdraai ellende waar je jaren mee rondliep in één keer achter je kunt laten.

Hoe je met hypnose van een depressie afkomt

Herprogrammeren

Dat is natuurlijk wel een beetje het geheim van de smid. Het rationeel uitleggen past niet bij een techniek die geheel in het onbewuste werkt. Het beste kan je het vergelijken met een programma wat op je computer draait en wat niet meer goed voor je werkt. Opnieuw programmeren is de optie. Dat doen we met suggesties in het onbewuste. Daarvoor moeten we langs het bewuste, de kritische mind. En dat kan alleen als je heel ontspannen bent, in trance, in hypnose.

 

Onbewust bekwaam in je slecht voelen

Alle suggesties die je ooit hebt aangenomen voor waarheid van anderen en/of van jezelf draaien als een automatisch programma jaar in jaar uit op jouw systeem. Je bent je er niet bewust van. Het is niet perse goed voor jou. Je kunt er zelfs heel slecht aan toe zijn met dat programma wat op de automatische piloot draait.
Je bent zeg maar onbewust bekwaam in je slecht voelen geworden.

Terug naar de oorsprong van het probleem

Belangrijk bij hypnose en het oplossen van ‘het probleem’, het weghalen van de emotie is het moment waarop het probleem ooit is ontstaan in het verleden. Daarvoor gebruiken we in hypnose verschillende (regressie) technieken.


Onkruid moet met wortel en al verwijderd worden

Als je geboren wordt, ben je een tuintje met nog niets erin. In eerste instantie worden er zaadjes geplant door je ouders, opvoeders, familie en andere mensen. Door positieve dingen die tegen je gezegd worden zoals “oh kijk eens, wat kan je dat al goed” worden mooie bloemetjes in je tuintje. Daarnaast worden negatieve dingen zoals “laat maar, dat kan je toch niet”, wordt onkruid. Ondertussen overwoekert het onkruid alle mooie bloemetjes die veel zorg nodig hebben. Doordat  je onkruid snoeit (symptoom bestrijding) groeit het alleen maar harder. Om het onkruid te verwijderen moet het met wortel en al eruit getrokken worden, daar waar het geplant is.

Ervaringen van hypnose sessies van cliënten met depressieve klachten

https://youtu.be/g34-xPjZjKM

Hoe Tineke in 1 sessie van haar zware depressie afwas en haar hele leven weer oppakte en geen enkele negatieve gedachte meer had.

Kijk hoe Carla in één hypnose sessie haar brok in haar keel kwijtraakt na jarenlange depressieve onderdrukte gevoelens.

 

Hoe Kirsten in 3 sessies af kwam van haar depressie, buikpijn, druk in haar hoofd, angst en dwangstoornis en haar zelfvertrouwen terug won.

 

Ik heb jarenlang gedacht dat de oorzaak van mijn rot gevoelens buiten mij lag terwijl het allemaal in mij zat

Op een dag kreeg ik een boek in handen dat voor een déjà vu zorgde. Dat kon geen toeval zijn. Dit boek had ik 20 jaar geleden van een vriend gekregen. Toen ik mij ook al rot voelde. Toen heb ik het niet gelezen. Nu las ik het in één keer uit.

Ik deed meer. Ik paste de technieken toe, eerst op mijzelf, toen op anderen. Het werkte! Ik volgde de ene opleiding na de andere. Ik wilde alles weten over NLP en voor altijd afrekenen met de spoken uit mijn verleden.

Ik had de oplossing altijd buiten mijzelf gezocht. Ik dacht dat ik er nooit meer vanaf zou komen. Ik moest er mee leren leven. Het was nu eenmaal zo. Ik dacht dat er eerst iets in mijn omgevingssituatie zou moeten veranderen. Als ik maar eerst een andere partner zou tegenkomen. Dan zou het beter gaan, dacht ik. Pas dan zou ik me goed voelen. Ik had me echt vergist. Het antwoord lag gewoon in mijzelf.

Hoe kan het zo gemakkelijk zijn? Normaal gesproken kost dat jarenlange therapie sessies..

Is dit voor iedereen weggelegd? Kan iedereen zijn situatie zomaar veranderen? Terwijl dit normaal gesproken toch jaren therapie en medicatie kost? Buiten dat, vaak zonder resultaat. Ik zeg: Ja, voor iedereen die een brein heeft zijn de mogelijkheden ongekend, mits jij het echt wilt, kan je je situatie veranderen.


Ik kreeg het ene inzicht na het andere inzicht. Veel aha momenten. Het klopt. Het is logisch. Het is natuurlijk. Je kunt iets doen aan die negatieve gevoelens die je leven bepalen,
omdat de oplossing binnen handbereik ligt. Iedereen kan het leren en ervaren.

Met eenvoudige NLP technieken kom je tot diepe inzichten en begrijp je waarom je je soms zo rot voelt en wat je moet doen om dat te veranderen. Diepere problemen kunnen opgelost worden met hypnose, in een korte tijd zonder therapie of medicatie. Er zijn simpele manieren waarmee je in een handomdraai ellende waar je jaren mee rondliep in één keer achter je kunt laten.

Hoe ziet jouw leven er uit wanneer je elke dag vrolijk opstaat?

Stel je voor, je wordt elke dag fluitend wakker. Je kunt je niet meer voorstellen hoe dat slechte gevoel, dat traumatische gevoel, die angst, die onzekerheid, dag in dag uit de hoofdrol speelde. Je kunt er niet meer bij.

Hoe ziet je leven er uit als je je geen zorgen meer maakt? Hoe voelt het als je vrij bent van stress? Hoe reageer je op je kinderen als je geen frustraties meer hebt? Op je partner? Op je omgeving? Wat doe je, nu je kijkt naar je mogelijkheden in plaats van naar wat allemaal niet kan? Wat zijn je plannen?
 

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen