hypnose mp3 voor stress

Met Hypnose van een trauma af

Hoe kom je van die nachtmerrie af?

Uit het dagboek van mijn praktijk, een voorbeeld van een trauma

Ga je mee lunchen? Long time no see.

Een gewone lunch bij La Place

Een cliënt, ik noem hem Fahid, die 1 jaar geleden een NLP training bij mij had gevolgd vroeg of ik met hem wilde lunchen. Oke prima.

Ik kwam aan bij La Place: "Hey hoe gaat het?" "Wat doe je nu?" "Wat wil jij eten?" Small talk op omgevingsniveau. Fahid kwam oorspronkelijk uit Irak en was christen.


Een ongewoon gesprek over god en hypnose

Het gesprek ging al gauw de diepte in en hij vroeg mij wat hypnose precies inhield. Hij had gehoord dat ik hypnotiseur ben. "Met hypnose kan je de emoties van een depressie of trauma afhalen op het moment dat het ooit is ontstaan waardoor je in het hier en nu er niet meer door geplaagd, getriggerd wordt" zei ik.


Fahid zei: "Ik doe dat met behulp van God. Ik was al een tijd bezig om een manier te vinden om met mijn trauma's van vroeger om te gaan.

Ik heb al jarenlang een droom dat ik achter de deur sta en de deur dicht duw en op slot draai omdat mijn moeder er aan komt om mij in elkaar te slaan. Ik was toen een jaar of 6.


Toen ik 8 jaar was draaide ik de deur weer op slot en schreeuwde ik: Ik haat je, ga weg! Ik heb mijn moeder al die jaren gehaat en was heel boos op haar." vertelde hij. "Op een dag vroeg ik aan God wat ik moest doen om niet meer elke keer die droom opnieuw te herbeleven." "Ik kreeg de boodschap door dat ik mijn moeder moest vergeven. Vergeven? . . . . . . "Moeder ik vergeef je". Zei Fahid.


Fahid vertelde dat de droom nog steeds bijna iedere nacht voorbij kwam en hoe hij daar als klein jongetje bang achter die deur stond. Hij richtte zich opnieuw tot God en zei: "Ik begrijp het niet. Ik heb mijn moeder vergeven maar zie nog steeds dezelfde nachtmerrie. "Je moet jezelf knuffelen als klein jongetje" kreeg hij door. Nadat hij dat gedaan had bleef de droom weg.


"Wow" zei ik. "Dat zijn twee hele belangrijke stappen in hypnose!" "Vergeven en jezelf knuffelen waardoor er heling plaatsvindt."


Niemand woont gratis in mijn hoofd

Ik kreeg nog meer levenslessen mee. Fahid zei: "Als je iemand niet vergeeft ben je gek." "Waarom?" vroeg ik.

"Je laat toch niet iemand gratis in je hoofd wonen?" zei hij.


Vergeven en vergeven

Fahid had in zijn leven veel meegemaakt en zocht naar antwoorden om een vrij mens te zijn. Hij had het belang van 'vergeven' inmiddels ervaren. Op een dag stond hij in gebed voor God en zei: "Ik vergeef iedereen die mij gekwetst heeft, pijn gedaan heeft, mij vernederd heeft, geslagen en geschopt heeft".


Toen zag Fahid dat er een grote poort openging en dat daar mensen uitkwamen die hij helemaal niet herkende. "Wie zijn al die mensen? Waar komen ze vandaan?" vroeg Fahid. Hij kreeg als antwoord: "Dat zijn de mensen die jij allemaal hebt opgesloten omdat jij haat en boosheid voor hen voelde. Nu zijn ze vrij omdat je ze vergeven hebt".


"Hier is nog een sleutel van de gevangenis beneden" kreeg hij door. Fahid ging naar beneden en draaide de sleutel om van een deur van een gevangenis. Hij deed de deur open en zag zichzelf in die gevangenis. "Maar wat doe ik in die gevangenis?" riep hij uit. "Je hebt jezelf al die jaren gevangen gehouden. 


Nu mag je ook jezelf vrijlaten.." 

Een trauma verwerken

 • Hoe verwerk je een trauma?
 • Wat moet je doen om een trauma te 'verwerken'?
 • Moet je het trauma opnieuw herbeleven?
 • Moet je doen alsof het nooit is gebeurd?

 • Waar moet je je op focussen?
 • Moet je je alleen maar richten op de toekomst?

Wil jij weten of hypnotherapie iets voor jou is net als Carla die last had van een vroeger trauma? 

Neem dan vrijblijvend contact op door op de oranje button te klikken hieronder.

Moet je blijven praten over trauma's? Een trauma actief herbeleven?

Praten over het trauma, wat gebeurt er dan?

Jarenlang dachten psychologen dat je de herinneringen aan een trauma weer actief op moest zoeken en het moest herbeleven. Is dat niet apart? Je maakt iets mee dat je nooit meer mee wilt maken en je wilt de schade die de emotie heeft toegebracht zoveel mogelijk beperken. En wat doe je dan? Je gaat het weer naar boven halen? Met welke reden? Heeft één psycholoog dat wel eens goed uitgelegd, specifiek, wat het nut daarvan is?

Dieren en trauma's

Als een dier bijna opgevreten wordt in de jungle omdat hij te ver van de groep is verwijderd, nog net op tijd ontsnapt en zich weer voegt bij de groep, gaat hij dit dan ook keer op keer herbeleven en op de stoel bij de psycholoog plaatsnemen? Nee, hij schudt het van zich af en gaat verder.

Je moet het een plekje geven! NOT

Hoe verwerk je een trauma? Wat betekent verwerken? Het is gebeurd. Je hele systeem heeft op één moment op code rood gestaan. Alles wat op dat moment gebeurde en aanwezig was heeft code 'Alarm' meegekregen.

Als je zegt: "Ik moet het een plekje geven". Dan zeg je dat je het ergens in je systeem vast gaat zetten op een plekje. Wat gebeurt er met dat plekje denk je? Dat wordt een zeer plekje, een steen in je buik, een verkrampte spier ergens, een pijnlijke plek in je lichaam. Dat is een plekje geven. Het is een uitdrukking van niets.

Wil je het trauma dan in je systeem hebben? Zo'n pijnlijk iets? In je organen stoppen?

De gevolgen van een trauma

De effecten van een heftige emotionele gebeurtenis

Als je plotseling een heftige ingrijpende gebeurtenis meemaakt kan je hele leven in één keer op de kop staan.

Je kunt het gevoel hebben dat alles in één keer is veranderd en dat het nooit meer zo wordt als dat het geweest is. Wat er gebeurd is eigenlijk teveel van wat je normaal kunt verwerken als mens. Psychische en lichamelijke gevolgen werken nog lang door na het trauma.

Ontspanning en plezier maken in één klap plaats voor stress en angst.


Wat er gebeurt in je systeem

Op het moment dat het trauma plaatsvindt slaat je hele systeem alarm. Alles wat op dat moment binnen bereik is van jouw zintuigen krijgt code rood mee voor altijd. Jouw Oerbrein is gemaakt om te overleven en om jou te beschermen. Om gevaar te scannen. Alles wat je op het moment van het trauma ziet, hoort, voelt, ruikt of proeft is voortaan gecodeerd met groots gevaar.


Ik had een keer iemand in de training die vertelde dat hij ooit spaghetti at toen er een bomaanslag plaatsvond. Daarna vond hij spaghetti vreselijk. Jouw brein heeft op het moment van trauma alles gecodeerd met groot gevaar en zorgt ervoor dat je gewaarschuwd wordt als je in aanraking komt met alles wat er op het moment van trauma aanwezig was. Denk maar aan hoe ons brein ons beschermd voor voedsel wat bedorven is. Het stinkt of wij vinden het vies. Jouw brein beschermt je tegen bedorven voedsel.


Ik hoorde ook een keer een verhaal van iemand die met een rode auto in het water was gereden. Daarna werd ze helemaal beroerd van de kleur rood. Als er ergens een rode stoel stond werd ze daar naar van. Het brein heeft in dit geval de code van groot gevaar geplakt op de kleur rood met een hele goede reden. Die kleur moet je voortaan vermijden want dat betekent gevaar.


Er is veel meer dan alleen het trauma

De gebeurtenis is één. Maar om beter te begrijpen wat nog meer triggers kunnen vormen na het trauma moet je breder kijken als een soort plaats delict op het moment van het trauma.


Denk aan kleuren, geluiden, gevoelens, ook kou en warmte, beelden, reuk en smaak. Alle zintuigen spelen een rol en zijn super alert op het moment van het trauma. Je zintuigen krijgen daarna ook direct een boodschap 'gevaar' als ze soortgelijke prikkels krijgen als op het moment van het trauma. 

Tekenen van een trauma

 1. Heb je last van nachtmerries?
 1. Heb je last van opdringerige herinneringen?
 1. Ben je op je hoede?
 1. Maak je de gebeurtenis voor je gevoel opnieuw mee?
 1. Schrik je gauw?
 1. Heb je geen vertrouwen meer in mensen?
 1. Heb je last van woede aanvallen?
 1. Slaap je slecht?
 1. Heb je last van vreselijk verdriet?
 1. Sta je steeds op scherp?
 1. Kan je je niet ontspannen?
 1. Gaat je hartslag soms ineens omhoog?

Wil jij net als Kirsten af van je angst en paniek door een trauma ontstaan, met behulp van Hypnose? 

Neem dan vrijblijvend contact op door op de oranje button te klikken hieronder.

Emoties die spelen bij een trauma

Angst

Angst is één van de vier hoofd emoties. Angst ontstaat door gebrek aan vertrouwen. 

Door verlies van controle. Door een ingebeeld verlies. 

Bijvoorbeeld bang dat je je partner kwijt zult raken of dat er iets ergs gebeurd met je kind. 

Stress

Stress ontstaat wanneer je overprikkeld raakt en de informatie die van buiten af komt of de informatie die je in je hoofd haalt, niet op een rustige manier kunt verwerken. 

Stress ontstaat als je systeem lange tijd onder druk staat. 

Paniek

Paniek is een pathologische vorm van angst. Angst in het kwadraat. Een plotselinge hevige schrik waarbij je de situatie niet meester bent. 

Paniek ontstaat in extreme omstandigheden, wanneer je geen enkele controle hebt op wat er gebeurd. Je voelt je vaak ook machteloos. 

Frustratie

Frustratie komt vaak door boosheid. Ook voor deze emotie geldt dat je geen meester bent over je eigen emotie. 

Je bent getriggerd door iets of iemand van buiten af en verliest de controle. 

Schuld

Wanneer er een interne regel wordt overtreden of een interne norm, waar jij voor staat, ontstaat er een schuldgevoel. 

Dat kan ook naar jezelf toe zijn. Je kunt ook je grenzen laten overtreden en je dan schuldig voelen naar jezelf. 

Schaamte

Schaamte treedt op wanneer er een externe regel is overtreden of een externe norm. Je voelt je minderwaardig. Je hebt iets gedaan wat niet goedgekeurd wordt door jouw omgeving en je moet een soort boete doen daarvoor door je te schamen. 

Hypnose/regressie en een trauma

Het effect van regressie hypnose op een trauma

Met hypnose verander je in het onbewuste de betekenis die je hebt gegeven aan de negatieve ervaring.

Zonder hypnose blijft de heftige emotie als het ware vastzitten op de ervaring, de gebeurtenis.

We kunnen de gebeurtenis op zich niet weghalen of veranderen. Wel kunnen we de emotie, het traumatische gevoel van de ervaring afhalen, losmaken zodat de emotie zeer sterk in kracht verliest of zelfs helemaal verdwijnt.

Als de emotie niet meer op de ervaring zit, wordt deze emotie ook niet constant getriggerd door dingen of mensen uit je omgeving. Omdat die emotie zoals angst, paniek of stress zo sterk is afgenomen, wordt deze emotie ook niet meer steeds aangeraakt bij het minste of geringste wat aan het trauma doet denken.

Het heeft geen zin om steeds maar weer te blijven praten over het trauma en denken dat je het dan op die manier verwerkt. Het enige wat dan gebeurt is dat je steeds weer dezelfde heftige emoties ervaart en het nog sterker in je systeem gaat zitten.

Terug naar de oorsprong van een trauma

Bij een trauma is de oorzaak duidelijker aan te geven dan bij een depressie. Toch werkt de hypnose techniek hetzelfde.

Met een speciale hypnose techniek ga je terug op jouw tijdlijn en kom je uit bij de eerste keer dat je ooit de emoties van het trauma hebt ervaren.

Exact op dat moment heb je een betekenis gegeven aan de gebeurtenis, een emotie. Die emotie heb je toen voor het eerst ervaren en draag je vanaf dat moment constant wel of niet latent met je mee. In de omgeving ervaar je constant triggers die je weer doen herinneren aan dat moment van de traumatische gebeurtenis en je voelt steeds weer dezelfde negatieve gevoelens.

In het verleden veranderen we de emotie, de betekenis die je hebt gegeven aan die ervaring waardoor je niet meer dezelfde negatieve emotie kunt ervaren met een speciale hypnose techniek. Het is daarna gewoon weg.

Je begrijpt niet hoe het kan en dat het kan, niet met je bewuste. In het onbewuste vindt de verandering plaats.

Met regressie Hypnose maken we als het ware een nieuwe film, een nieuw verhaal, met oude gebeurtenissen waardoor je de ervaring van het trauma neutraliseert.

Waarom 'moet' je met regressie Hypnose van een trauma af?

Je blijft dezelfde negatieve emoties aantrekken

Als je niets doet aan de emotionele gevolgen van een trauma heb je als het ware een label in je systeem zitten die steeds meer van hetzelfde aantrekt.


Stel je hebt angst, wat je eerder niet had. Doordat alles energie is en dezelfde energie aantrekt, ben je met je 'angstlabel' waar je de hormonen bij aanmaakt die passen bij een angst gevoel, continu afgestemd op angst. je ziet overal gevaar. Je denkt dat het je weer gaat gebeuren. Je bent continu gefocust op dingen die je nog meer angst bezorgen en je krijgt ook nog eens bevestiging uit de omgeving.


Want je brein focust op dat waar je gedachten heen gaan of je gevoel en trekt meer van hetzelfde aan.

Afleiding en je focussen op andere dingen is dan ook heel belangrijk maar nog niet zo makkelijk zonder hulp.


Je ziet helemaal niets dat leuk is of goed gaat.

Als je slecht in je vel zit, heb je nauwelijks oog voor de dingen die goed gaan of leuk zijn. Je ligt te piekeren 's avonds in bed en maakt je zorgen over dingen die nog moeten gebeuren. Je maakt je overal druk om. Je versterkt continu alle negatieve gevoelens waardoor je in een negatieve spiraal komt en je steeds slechter voelt.


Slechte gemoedstoestanden trekken meer slechte gevoelens aan.

Je voelt de spanning en stress in je lichaam. Pijn in je hoofd, een steen op je maag, spanning in je nek of schouders. Een opgejaagd gevoel. Een hopeloos gevoel. een verdrietig gevoel en je hebt geen idee hoe je hier ooit nog van af komt.


Je kunt er van af komen met hypnose.

Gelukkig, je kunt er van af komen.

Het heeft lang geduurd tot ik het geheim ontdekte en dit kon delen met anderen. Diepere problemen kunnen opgelost worden met hypnose, in een korte tijd zonder therapie of medicatie. Er zijn simpele manieren waarmee je in een handomdraai ellende waar je jaren mee rondliep in één keer achter je kunt laten.


Hoe kom je met regressie hypnose van een trauma af?

Herprogrammeren

Dat is natuurlijk het geheim van de smid. Het rationeel uitleggen past niet bij een techniek die geheel in het onbewuste werkt.

We zitten aan de knoppen van jouw film die op het grote witte doek afspeelt en veranderen de film. Dat kan trouwens ook met NLP technieken.

Dat doen we met suggesties die doordringen in het onbewuste. Daarvoor moeten we langs het bewuste, de kritische mind. En dat kan alleen als je heel ontspannen bent, in trance, in hypnose.


Terug naar de oorsprong van het probleem

Belangrijk bij hypnose en het oplossen van 'het trauma', het weghalen van de emotie is het moment waarop het trauma ooit is ontstaan in het verleden. Daarvoor gebruiken we in hypnose verschillende (regressie) technieken. 

Kijk hieronder naar de klant verhalen. Kan Hypnose werkelijk helpen bij trauma's?

Ik ben vanaf mijn 14e tientallen keren aangerand en lastig gevallen

Het is onvoorstelbaar hoe vaak ik ben lastig gevallen. Ik ervaar het niet als traumatisch. Maar ik besefte pas veel later dat ik behoorlijk agressief was naar mannen en dat ze vooral uit mijn buurt moesten blijven. Tegelijkertijd trok ik steeds weer mannen aan die mij lastig wilde vallen.


Dat label zat in mijn systeem. Ik was ook constant op mijn hoede en klaar om van mij af te slaan.


Ik ben nooit bang geweest. Ik heb altijd van mij afgeslagen en gevochten. Ik was heel agressief. Mijn automatische piloot stond altijd afgestemd op gevaar en klaar om uit te halen.

Hoe ziet jouw leven er uit wanneer je van je traumatische ervaring af bent?

Stel je voor, je wordt elke dag wakker. Je hebt prima geslapen. Je kunt je niet meer voorstellen hoe dat slechte gevoel, dat traumatische gevoel, die angst, die onzekerheid, dag in dag uit de hoofdrol speelde. 


Je kunt er niet meer bij. Je bent met andere dingen bezig.


Hoe ziet je leven er uit als je je geen zorgen meer maakt? Hoe voelt het als je vrij bent van stress? Hoe reageer je op je kinderen als je geen frustraties meer hebt? Op je partner? Op je omgeving? 


Waar ben je dan op gefocust? Je kunt jezelf bevrijden van elke heftige emotie die je dagelijks belemmert.

Wat is het Verschil tussen EMDR en Hypnotherapie met betrekking tot een trauma?

Bij het zoeken naar effectieve behandelmethoden voor psychische klachten, kom je waarschijnlijk zowel EMDR als hypnotherapie tegen. Hoewel beide technieken gebruikt worden om trauma's en andere emotionele problemen aan te pakken, zijn ze fundamenteel verschillend in hun benadering en uitvoering. Ik leg de belangrijkste verschillen tussen EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) en hypnotherapie uit.

Wat is EMDR?

EMDR, wat staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing, is een therapievorm die voornamelijk wordt gebruikt om traumagerelateerde klachten te behandelen. Ontwikkeld door Francine Shapiro in de late jaren '80, is EMDR een gestructureerde therapie die gebruikmaakt van oogbewegingen of andere vormen van bilaterale stimulatie (zoals tikken of geluiden) om het brein te helpen bij het verwerken van traumatische herinneringen.

Hoe werkt EMDR?

1. Herinneringen Oproepen:

De cliënt wordt gevraagd om een traumatische herinnering op te roepen.

2. Bilaterale Stimulatie:

Terwijl de herinnering wordt opgeroepen, volgt de cliënt de vingers van de therapeut met de ogen, of ondergaat andere vormen van bilaterale stimulatie.

3. Verwerking:

Deze combinatie helpt om de emotionele lading van de herinnering te verminderen, waardoor de cliënt de herinnering op een minder belastende manier kan verwerken.

Wat is Hypnotherapie?

Hypnotherapie maakt gebruik van hypnose om toegang te krijgen tot het onderbewustzijn van de cliënt. Tijdens een hypnotherapiesessie wordt de cliënt in een staat van diepe ontspanning gebracht, waardoor hij of zij meer openstaat voor suggesties en veranderingen. Hypnotherapie wordt gebruikt voor een breed scala aan problemen, waaronder angst, verslavingen, stoppen met roken, fobieën, en gewichtsverlies.

Hoe werkt Hypnotherapie?

1. Inductie:

De hypnotherapeut leidt de cliënt naar een staat van diepe ontspanning en verhoogde focus.

2. Therapeutische Suggesties:

In deze trance-achtige toestand geeft de therapeut suggesties die gericht zijn op het veranderen van ongewenst gedrag of het verminderen van symptomen.

3. Verankering:

De nieuwe, positieve suggesties worden verankerd in het onderbewustzijn van de cliënt, wat helpt bij langdurige gedragsverandering en symptoomverlichting.

Verschillen tussen EMDR en Hypnotherapie

1. Doel en Toepassing:

   - *EMDR: Specifiek gericht op het verwerken van traumatische herinneringen en het verminderen van traumagerelateerde klachten.

   - *Hypnotherapie: Breder toepasbaar voor verschillende mentale en fysieke klachten, waaronder angst, verslavingen, fobieën en gewichtsverlies.

2. Techniek:

   - *EMDR: Maakt gebruik van bilaterale stimulatie (zoals oogbewegingen) om het brein te helpen bij het herprocessen van traumatische herinneringen.

   - *Hypnotherapie: Gebruikt hypnose om een trance-achtige staat te creëren waarin de cliënt ontvankelijker is voor 'therapeutische' suggesties.

3. Therapeutische Benadering:

   - *EMDR: Geleid door de herinnering aan specifieke traumatische gebeurtenissen en de bijbehorende emotionele en fysieke reacties.

   - *Hypnotherapie: Gericht op het onderbewustzijn en het veranderen van onderliggende overtuigingen en gedragingen door middel van suggesties.

4. Sessieduur en Frequentie:

   - *EMDR: Sessies duren meestal 60-90 minuten en een volledige behandeling kan enkele sessies tot meerdere maanden duren, afhankelijk van de ernst van het trauma.

   - *Hypnotherapie: Sessies duren meestal 60 minuten en de duur van de behandeling varieert afhankelijk van de aard van het probleem en de respons van de cliënt. Vaak 1 tot 3 sessies.

Conclusie

Zowel EMDR als hypnotherapie zijn effectieve behandelmethoden voor verschillende psychische klachten, maar ze verschillen aanzienlijk in hun aanpak en toepassingsgebieden. EMDR is vooral geschikt voor het verwerken van trauma's, terwijl hypnotherapie een breder scala aan problemen kan aanpakken door het onderbewustzijn te beïnvloeden. Allebei werken de methoden in het onbewuste.

Benieuwd welke therapie het beste bij jouw situatie past? Neem contact om de mogelijkheden te bespreken en een behandelplan op maat te krijgen. Jouw weg naar herstel en welzijn begint hier.

Heeft je dit geholpen om de verschillen tussen EMDR en hypnotherapie te begrijpen, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken voor je mentale gezondheid?

Neem vrijblijvend contact op en kijk of Hypnose iets voor jou is

Klik op de oranje button en vul het contactformulier in en je krijgt spoedig antwoord op al je vragen

Kijk naar cliënt ervaringen na 1 Hypnose sessie