7 tips om je zelfvertrouwen te vergroten
01 november 2019 
9 min. leestijd

7 tips om je zelfvertrouwen te vergroten

1) Als je jezelf vertrouwt, dan vertrouwt een ander je pas

Geef eens antwoord op de volgende vragen:

-Vertrouw jij op jezelf?

-Hoe weet je dat jij vertrouwt op jezelf?

-Kom jij uit voor je eigen mening?

-Praat jij makkelijk mee met anderen?

-Durf jij bij jouw standpunt te blijven als niemand het met je eens is?

-Zeg je als je iets niet wilt?

-Heb je bevestiging nodig van anderen?

Zelfvertrouwen zit diep in je systeem en straal je van binnen uit

Echt zelfvertrouwen voelt heerlijk. Je hoeft niet steeds na te denken over wat je doet, wat je zegt, hoe je jezelf beweegt, hoe je er uit ziet.

Het is eigenlijk gek als je niet op jezelf vertrouwt. Want als jij jezelf niet vertrouwt, hoe kan een ander jou dan vertrouwen? Dat kan je de ander dan niet kwalijk nemen. Want je vertrouwt jezelf niet eens. Je twijfelt letterlijk aan jezelf. En waar twijfel je dan aan?

Het begin van zelfvertrouwen is dat wat je zegt over jezelf

Als je steeds zegt; ik heb geen zelfvertrouwen. Ik twijfel altijd. Iemand anders kan het beter. Ik weet het niet. Ik twijfel. Deze teksten zijn direct een commando aan je brein en worden waarheid. Als je dit soort teksten tegen jezelf zegt, kan je nooit zelfvertrouwen krijgen. Dus begin eens te letten op je gedachten. Wat zeg je allemaal tegen jezelf? Wat roep je over jezelf af? Als jij meer zelfvertrouwen wil ervaren dan begin je met zoveel mogelijk dingen van jezelf te erkennen waar je goed in bent. Wat je allemaal al goed doet en dat zeg je ook tegen jezelf en tegen anderen.

Je bent ergens goed in.. Erken dit en vergroot je zelfvertrouwen

Merk maar eens op hoe dat voelt als je zegt dat je ergens goed in bent. Misschien kost het je moeite. Dat betekent flink oefenen. Zo verander je de zogenaamde neurale paden in je brein, oude ingesleten paden waarin jij geloofde dat je niet goed genoeg was of dat je zelf wel een stap opzij doet voor een ander of dat jouw mening er niet toe doet. Begin maar eens met dingen op te noemen die goed aan je zijn en erken dat dan ook.

2) Je laat zelfvertrouwen zien met je houding

Als je weet dat je door middel van je houding 80% laat zien hoe jij over jezelf denkt, dan kan je daar heel veel mee doen. Kijkend naar je brein maak je of krachtgevende hormonen aan, of beperkende. De meest krachtgevende hormonen maak je aan door je handen in je lucht te doen, het zogenaamde overwinningsgebaar.

 






Dopamine | Endorfine | Serotonine

Door deze houding aan te nemen maak je dopamine, endorfine en serotonine aan. Je voelt je dus altijd goed als je dit gebaar maakt. Vaak heb je iets gewonnen of overwonnen. Met deze houding geef je direct door aan je brein dat het beloningssysteem geactiveerd dient te worden. Mocht je nu geen enkele reden hebben om dit gebaar te maken en je gaat dit toch doen, dan zal je brein hetzelfde commando doorgeven, namelijk dat het beloningscentrum geactiveerd dient te worden. Je zult je dus goed voelen, zonder aanwijsbare reden.

Doe dit zonder reden en voel hoe je zelfvertrouwen groter wordt

Doe dit maar eens als je er geen enkele reden voor hebt of zelfs als je je helemaal niet goed voelt. Wat gebeurt er? En kijk nu ook eens omhoog. Daarmee maak je het gevoel nog beter. Stel je hebt een presentatie waar je zenuwachtig voor bent, of een lastig gesprek, een sollicitatiegesprek en je wilt daar zo krachtgevend mogelijk naar binnen stappen en zelfvertrouwen uitstralen. Maak dan vlak daarvoor even dit gebaar en je gaat heel anders naar binnen.

Let dus op je houding. Schouders naar achteren, hoofd rechtop, kijk naar voren of een beetje omhoog. Niet omlaag, geen schouders laten hangen.

3) Jij weet niet wat een ander van je denkt

Wij zijn heel goed in alles in te vullen, vooral wat een ander van ons denkt. Jij weet nooit wat een ander van jou denkt. Als jij zelfvertrouwen hebt en als je zelfvertrouwen uitstraalt, dan hebben mensen een andere mening over jou dan wanneer je met je hoofd naar de grond kijkt, stottert, zacht praat en je schouders laat hangen. Wat een ander van je denkt, als het al uitmaakt, wordt aan de ene door jezelf bepaalt. Jij hebt daar invloed op. Jij dwingt respect af of niet.

Welke energie straal jij uit?

De energie die om je heen hangt van onzekerheid of vertrouwen bepaalt wat een ander van je vindt. Hoe meer zelfvertrouwen jij hebt, hoe minder het jou uitmaakt wat een ander van je vindt.

Als je je al aantrekt van wat anderen over jou denken, is dat doodvermoeiend. Simpelweg omdat iedereen een andere mening over jou heeft. En ze vormen een  mening vanuit hun eigen kracht of beperking en zegt dus uiteindelijk alles over hen. Het zegt weinig over jou. Vooral als je het jezelf niet aantrekt.

Jij bepaalt wat een ander van je denkt

Jij hebt dus invloed op hoe anderen over jou denken door je eigen uitstraling en hoe je overkomt op anderen. En daarmee houdt het op. Aan de andere kant heb je totaal geen invloed op wat anderen van je vinden en vindt iedereen wat anders over jou. Dus wat is waarheid? Niets is waarheid. Iedereen heeft zijn eigen waarheid, maar het is niet absoluut. Maar mensen zeggen het wel alsof het een feit is. Dat is dus bullshit.

4) Focus op jezelf. Wees je eigen middelpunt

Jij bent de belangrijkste persoon op de wereld. Hoe resoneert deze uitspraak? Het draait om jou. Hoe word jij de beste versie van jezelf? Stel het gaat niet in eerste instantie over jezelf. Hoe ziet dat er uit? Je bent bezig met anderen, maar je vergeet om goed voor je zelf te zorgen, dan word jij dus minder en een ander wordt ook niet meer want dat kan jij namelijk niet. Het is ook wel apart om te denken dat je wel een ander sterk kunt maken terwijl je zelf achterblijft of het helemaal niet kunt.

Hoe leer je je kind op zich zelf te vertrouwen

Bijvoorbeeld je leert je kinderen dat ze op zich zelf kunnen vertrouwen maar zelf zeg je niet wat je denkt, kom je niet voor je zelf op, doe je dingen die je helemaal niet wil doen, zeg je ja terwijl je nee bedoelt. Hoe ziet dat er uit voor je kinderen? Die zijn helemaal in de war van de signalen die je uitzendt die niet kloppen met wat je zegt. het is dus veel beter om zelfvertrouwen voor te leven. Dan hoef je het ook niet te zeggen. Ze geloven namelijk wat ze zien, niet wat je zegt.

Als jij jezelf opstelt als middelpunt van jouw wereld vergroot je direct je zelfvertrouwen

geef je je kinderen toestemming om dat ook te doen. Als je wegkruipt, gaan ze dat ook doen. Ze krijgen geen zelfvertrouwen maar worden onzeker. En dan gaan ze precies zo door het leven zoals jij dat ook doet. En het belangrijkste dat je je kinderen kunt meegeven is zelfvertrouwen. Dat ze mogen vertrouwen om hunzelf. dat ze tegen hun eigen grenzen aan mogen lopen en daarmee dealen, zonder dat wij ingrijpen omdat wij onszelf niet vertrouwen.

Er is ruimte genoeg voor iedereen

Hoe groot is jouw ruimte. Hoe groot voelt jouw ruimte die je inneemt? In je relatie? In je gezin? Bij je familie? Bij je vrienden? Op je werk? Bevalt het je? Wat en hoe kan jij meer ruimte innemen? Je hebt waarschijnlijk ruimte weggeven en nu moet je die ruimte weer terugpakken. Dat gaat meestal niet zonder slag of stoot. Net als landje pikken, moet je iets doen om het te bemachtigen.






5) Wees lief voor jezelf | Wees flexibel | Weg met perfectionisme

Kijk maar eens hoe je doet als je een uitdaging hebt en doe maar eens iets anders. Zorg dat je jouw eigen comfortabele ruimte terugpakt en bewaakt. Als je over je grenzen laat gaan, krijg je daar last van, vroeger of later.

Als er iets gebeurt wat niet helemaal volgens plan gaat, hoe reageer je dan? Kun je om jezelf lachen? Kun je om je geliefden lachen? Of word je gauw boos op anderen en op jezelf? Kijk eens goed naar jezelf om je zelfvertrouwen te vergroten. Kijk eens wat je doet, hoe je reageert in een bepaalde situatie. Ik weet zeker dat je vaak op dezelfde beperkende? manier reageert. Het is lastig om lief tegen een ander te zijn als je streng en hard voor jezelf bent. Die energie stroomt dan namelijk door je lichaam heen.

Vind je dat je lelijk en boos tegen anderen doet?

Wees dan eerst eens lief voor jezelf en gun jezelf ruimte om iets leuks te doen. Geef jezelf toestemming om te genieten. Je bent echt leuker voor een ander als je leuker en liever voor jezelf bent. Daarmee word je waarschijnlijker ook wat flexibeler, minder strak en vast. Begeef je eens buiten de gebaande paden, doe eens dingen die je nooit doet, of waar je nooit tijd voor hebt. Doe eens iets meer en denk eens iets minder.

Degene met de grootste flexibiliteit heeft de meeste keuzes

Je kunt je voorstellen dat wanneer je heel flexibel bent, je alle dingen die op je afkomen makkelijker aankunt. Als je vast zit of star bent worden alle uitdagingen die je om je oren krijgt behoorlijk zwaar. En voor alle dingen waar je geen invloed op hebt, geldt dat, hoe sneller je het accepteert, hoe sneller je weer door kunt en hoe minder kleerscheuren je overhoudt.





Met perfectionisme vergroot je niet je zelfvertrouwen

Als je zegt dat je perfectionistisch bent, betekent het dat je bezig bent met je ego. Dan ben je niet in flow met wat je aan het doen bent. Je bent eigenlijk bang om het niet goed genoeg te doen. Waarom moet het perfect? Goed is goed genoeg. heb er wat meer plezier in, dat straal je dan ook uit en is leuker voor iedereen. Stel jezelf de vraag eens van wie het perfectionistisch moet zijn? Of van wie jij perfectionistisch moet zijn. Vergroot je zelfvertrouwen en laat het eindresultaat los.







6) Gebruik niet langer het woordje moeten

Het woordje ‘moeten’ zorgt direct voor spanning in je systeem. Alles wat moet ligt druk op. Wat moet jij allemaal? Wat leg je jezelf allemaal op? Hoe druk ben je met alles wat je moet? Hoeveel lol heb jij in dat wat je moet? Wat kan je uitstellen als je goed kijkt naar alles wat jij vindt dat je moet van jezelf. Maak eens een lijstje met alles wat je moet. Daarnaast een kolom met alles wat je uit kunt stellen naar een ander en later tijdstip maar wat nog steeds wel ‘moet’ gebeuren. In de derde kolom schrijf je op wat eigenlijk niet moet of wat een ander kan doen.

Hoe groot is je lijstje nu nog?

Het is niet zozeer het lijstje maar hoe je het los kunt laten en toch rustig kunt blijven. Kun je dingen loslaten en toch gewoon ontspannen blijven als het huis bijvoorbeeld niet is opgeruimd? Het is een kwestie van controle willen hebben over van alles. Het enige waar we controle over hebben is over onszelf. Maar als we druk bezig blijven met alles wat moet, hebben we een gevoel van controle hebben en dat voelt veilig. Dus het ‘moeten’ is gekoppeld aan veiligheid. Niet aan gezelligheid of het leuk hebben.

Hoe geef je jezelf meer ruimte?

Hoe kun je jezelf meer ruimte geven om dingen te doen die niet moeten. Wat kun je tegen jezelf zeggen in plaats van ‘ik moet’. ‘Ik zou ook..’ ‘Dat kan wachten’ ‘ Ik ga nu iets doen wat ik leuk vind’. Hierdoor vergroot je je comfortzone en je vergroot daarmee ook je zelfvertrouwen. Ook als je niet moet, ben je ok, is alles ok. Je krijgt meer rust in je systeem. Moeten betekent altijd stress.

7) Doe mee met deze hypnotische NLP techniek om je zelfvertrouwen te vergroten

Als je in ontspanning gaat, op een plek waar je even niet gestoord kunt worden. Ga dan even zitten of liggen en klik op de video hieronder om gratis toegang te krijgen tot een krachtige NLP techniek waarbij je zelf in hypnose kunt gaan waardoor zelfvertrouwen direct in je onbewuste wordt geprogrammeerd. Je kunt deze techniek zo vaak herhalen als je zelf wilt.

Wil je je zelfvertrouwen vergroten door middel van meer NLP technieken en tools door middel van coaching? Klik op de link voor meer informatie over de NLP coaching en training.


Over de schrijver
Reactie plaatsen